maanantai 17. lokakuuta 2016

Samanlainen erilainen äitiys

Olin tänään Samanlainen - erilainen äitiys -seminaarissa. Siellä esiteltiin hieman yhteen koottuja tietoja vammaisten äitien tärkeistä apuvälineistä arjessa. Tämä tuli vasta nyt mieleeni, kun asiaa kysyttiin Vammaiset äidit Facebookryhmässä: Kuinka noin kolmivuotias pysyy pyörätuolin kyydissä?

Tärkein apuvälineeni on aina sähköpyörätuoli alias sähkäri. Ilman sitä en voisi elää ja olla vapaa.

Olen esitellyt lapsen hoidossa tärkeitä kikkoja ja apuvälineitä aiemmin: hoitopöytä, rattaat ja sähkäri talvella.

Nyt vuorossa pitkään jo käytetty turvavyö. Ensin pidin Säveltä sähköpyörätuolin kyydissä kantoliinassa, mutta noin 1 vuotiaalle se kävi pieneksi. Silloin ihana äitini ompeli tämän turvavyön.Remmi kiinnitetään omaan turvavyöhöni lenkillä.


Sitten se menee lapsen lantion ympäri ja haarojen välistä. Lapsi voi pukea sen etukäteen tai hänet voi nostaa syliin ja kiinnittää vyön sitten.
Oman motoriikkani vuoksi olen tarvinnut avustajan apua tytön saamiseksi syliini ja vyöhön kiinni. Pois olemme oppineet saamaan remmin. Eli olemme usein käyneet jossain ja lopulta päädyttyämme lähipuistoon, olen voinut vapauttaa lapsen. :)

Aluksi käytin vyötä aina kun kuljimme sähkärillä. Nykyään käytän vyötä vain silloin, kun ajamme pitkiä matkoja kovaa tai menemme aivan kahdestaan kauppaan. Kaupassa vyön turvin hän pysyy väistämättä sylissä eikä voi tehdä uhmaraivareita tai -karkausta karkkihyllylle. Tosin nyt, kun kaupasta on todella tarvinnut hakea vieraita varten jäätelöä, olemme uskaltaneet olla ilman vyötä. Tällöin olen huomannut, että Sävelestä on todella paljon apua esim. vihannesosastolla poimiessa tavaroita. Mutta hänen aisoissa pitimiseksi on pitänyt olla viimeinen etappi jäätelökaapilla. Uhkailu ja lahjonta ovat kädettömän äidin tehokkaimmat keinot.

Aika ennen remmiä oli kantorepussa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti